niedziela, 3 czerwca 2012

Bułeczki pizza - niezwykle puszyste i miękkie

Bułeczki pizza
 - niezwykle puszyste i miękkie

Bułeczki pizza dla wszystkich tych których tradycyjna pizza się znudziła.



Składniki : 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 10g suszonych drożdży, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki, 
  • puszka kukurydzy , 
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 
  • 100g żółtego startego sera,
  •  100g salami, 
  • przyprawa do pizzy, 
  • jajko do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie : 

Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Kukurydzę  odsącz z zalewy, salami pokój na kosteczkę. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż kukurydzę, salami, żółty ser i łyżkę pomidorów. Uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.





59 komentarzy:

  1. Fajne rozwiązanie na pizzę i bułki. Chętnie kiedyś wypróbuję :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z tym nadzieniem, bułeczki w sam raz do zapakowania jako drugie śniadanie np ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurde! są oszałamiające. zanotowałam ;]
    czekają już na zrobienie! idealne na piknik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne są na piknik , bo nic się nie rozleci w drodze , a przede wszystkim są miękkie nawet zimne :)

      Usuń
  4. Swietne! Musze koniecznie je upiec mojemu Malemu bo on kukurydze uwielbia ))

    Milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mały chętnie zjadł taką bułeczkę, fakt że nigdy nie ma czasu żeby spokojnie zjadł kolację więc porwał bułeczkę i uciekł :P

      Usuń
  5. o wow takiego nadzienia bym się nie spodziewała fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdą bułeczkę możesz nadziać innymi składnikami, będzie fajna zabawa kto na jaka trafi :)

      Usuń
  6. Wow, jestem pod wrażeniem! Świetny pomysł! A efekt... nic dodać, nic ująć: FANTASTYCZNY!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Idealne do zabrania na jakąś wycieczkę :) i śliczne jasne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, zrobię sobie takie bułeczko-pizze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będą smakowały i znikną ze stołu bardzo szybko jak moje :P

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale i pysznie i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie to bardzo fajna sprawa na piknik czy do pracy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na szybką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super sprawa. Nadziane pieczywko mogę w każdej postaci spożywać...

    OdpowiedzUsuń
  14. Those look fabulous. My family would love the fillings inside of that fluffy bread.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. thanks, you can make any other bread stuffing:)

      Usuń
  15. Achhh, cudo! Niech no ja tylko skończę tę dietę bezwęglowodanową... :>

    OdpowiedzUsuń
  16. oj, aż zgłodniałam, szkoda, że już tak późno! :>

    OdpowiedzUsuń
  17. zachwycające. zapisałam link :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zamierzam wprowadzić coś do swoich pizzerii czego nie ma w innych i powiem, że ten post mnie zainspirował! - dziękuję bardzo autorowi bloga : ) Jeśli ktoś ma inne przepisy to zapraszam do zapoznania się z wpisem na moim blogu pt. "Prześlij swój przepis do Pizzerii w Strzelinie!"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo, mam nadzieje że bułeczki okażą sie hitem i przyniosą duży sukces dla lokalu :)
      Tym bardziej że bułeczki są naprawde bardzo puszyste i nie suche , a nadzienie może być dowolne.
      Czekam na informację czy bułeczki się przyjeły w lokalu :)

      Usuń
  19. Wspaniałe, dziś planuję je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  20. O Matko! Jak to pysznie wygląda! :-))
    A ja planuje jutro je zrobić :-)
    Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja mam pytanie, czy można przygotować i nadziać ciasto w południe, a upiec je dopiero wieczorem? Czy trzeba piec od razu po przygotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że ciasto może wyrosnąc zbyt duże i moze byc nie smaczne.
      Lepiej upiecz od razu , przykryj po upieczeniu wilgotną ściereczką a potem śmiało możesz odgrza w piekarniku.
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Ok, dziękuję.Zrobiłam i upiekłam w południe, wieczorem jedliśmy na zimno i były równie pyszne co na ciepło :)

      Usuń
  22. znalazłam na zszywka.pl ;) i oczywiście obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam sie na przyszłośc.

      Usuń
  23. Nie lubię kukurydzy i salami. Czym można to zastąpić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co tylko lubisz, zamiast salami użyj kurczaka lub ulubionej szynki
      a zamiast kukurydzy - pieczarek.
      Na co masz tylko ochotę :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. Witaj :-) Lubię tu zaglądać i korzystać z Twoich przepisów, dlatego przyznałam Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzis zrobiłam ale uzyłam drozdzy zwykłych i zupełnie inne nadzienie. Do srodka dałam poddusozne lekko pieczarki, cebule, oraz jakies szynki itp, nie miałam pomidorów w zalewie wiec swieze podsmazylam dodałam koncentratu ketchup'u i efekt wyszedł swietny... Bardzo sycace i wszyscy sie zachwalali, na wierzch jescze posypałam startym zoltym serem dla ozdoby. Powodzenia i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie :)
      Bardzo się cieszę że smakowało :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  26. Witam! Mam zamiar zrobić te bułeczki na imprezę i zastanawiam się ile bułeczek wychodzi ze składników podanych w przepisie? Tyle ile na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam serdecznie,
    Zostało mi trochę ciasta z tych bułeczek i zrobiłam pizzę.
    Ale wszytsko zależy od wielkości jakie zrobisz i od foremki jaką masz.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  28. czy można użyć zwykłych drożdży? jak można to ile? pozdrawiam, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Oczywiście że można użyć świeżych drożdży 45-50g.

      Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)

      Usuń
  29. jaka make ? tortowa czy pszenna ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka tortowa jest mąka pszenną :)

      Usuń
  30. czy zamiast 1/3oleju mozna dodać 1/3 oliwy z oliwek ?
    bylo by to chyba zdrowsze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,

      jasne że można zamienić olej na oliwę :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  31. fajny pomysł, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  32. pyszności :) koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  33. ile bułeczek wychodzi z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      wszytsko zależy jakiej wielkości będa Twoje bułeczki.
      Ale takie średnie to ok 8szt

      Usuń
  34. Są świetne! Zaraz zabieram się za ich robienie po raz kolejny, testuję różne farsze, ciasto w zasadzie bez zmian, czasem biorę inne rodzaje mąki ale całość przeważnie wychodzi wyśmienicie! Trzeba tylko uważać na grubość ciasta w stosunku do ilości wkładu - raz zrobiłem mało do środka, a zawinąłem dużą ilością ciasta - bułki wyszły dość suche, zjadliwe ale bez szału. Mi smakują wersje cieńsze jednak :)

    OdpowiedzUsuń
  35. zamiast suszonych drożdży można dać świeże ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście można zamienić drożdże instant na świeże. Świeżych około 45-50g

      Usuń
  36. ooo. Tego jeszcze nie jadłam! smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Co oznacza zapis 3 1/2 szklanki maki? Chodzi po prostu o półtorej szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Dokładnie chodzi o 3,5 szklanki mąki.

      Pozdrawiam,

      Usuń
  38. Uwielbiam twoje przepisy. Można je zrobić z tego co ma się w domu, zawsze jak coś się zamieni to też wyjdzie (np. brak kukurydzy nie przekreśla całych wypieków) a są pomysłowe i proste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :)

      Oczywiście składniki można wymienia na ulubione - Zawsze będzie smakować wyjątkowo :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  39. Sprawdź przepis: http://kobieceinspiracje.pl/6910,mini-buleczki-z-serem-zoltym.html#_=_ - wyglada mi na plagiat

    OdpowiedzUsuń